Szpinakowe placuszki z łososiem

szpinakowe placki

Śniadanie po królewsku 🙂 Kilka dni temu zwróciłam uwagę na przepis na szpinakowe naleśniki z łososiem od autorki bloga Kuchnia Elli (klik) . Pomysł wydawał się super, bo do ciasta naleśnikowego używamy głównie ryżu szpinaku i wody. Co nie co pozmieniałam i stworzyłam swoją wersję zielonych naleśników.

Uwagi:

  • możesz usmażyć z tego ciasta naleśniki, ale moim zdaniem, ciasto trudniej jest równowiernie rozprowadzić na dużej patelni, i takie duże placki długo się smażą (a dokładnie – całą wieczność, jeśli macie zwariowaną płytę, która grzeje tak, jak jej się podoba :D)
  • jeśli zdecydujesz się smażyć naleśniki – możesz je później nadziać łososiem i białym serkiem (jogurt naturalny nie sprawdzi się tak dobrze w wersji TO GO)
  • jeśli nie masz cieprliwości smażyć idealnych okragłych placuszków – usmaż ciasto jakkolwiek i gotowe “omleciki” posiekaj z grubsza nożem – otrzymasz REWELACYJNĄ, sycącą bazę drugiego śniadania – ja wymieszałam takie kawałeczki z jogurtem, pestkami słonecznika, dyni i łososiem. Pycha!

Delikatne szpinakowe placuszki przełożone jogurtem i łososiem w curry


Porcje:
Czas:
Trudność:

9 małych placuszków lub 5 naleśników
1 noc + 30 min
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *