Naleśniki na maślance

naleśniki maślanka

Mój ulubiony przepis na naleśniki 🙂 Dodatek maślanki sprawił, że naleśniki lepiej się smażą, a ciasto jest bardziej elastyczne i chociaż w smaku nie ma wielkiej różnicy, gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Nie dodaję do ciasta naleśnikowego oleju – za to nigdy nie zapominam o roztopionym maśle, nadającym naleśnikom cudowny posmak i kolor. Smażenie na maśle, nadaje im także delikatnej chrupkości. Do ciasta możecie dodać 1/2 łyżeczki cukru, ale nie ma takiej konieczności, jeśli zamierzacie użyć słodkiego nadzienia.

Polecam naleśniki z ricottą i konfiturą malinową albo posypane brązowym cukrem, zwinięte i skropione sokiem z cytryny/limonki.


Maślan(kow)e aleśniki 


Porcje:
Czas:
Trudność:

10 naleśników
20 min + 15 min (odstawienie ciasta)
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *