Daktyle z orzechami

daktyle

Nieprzyzwoicie pyszny, szybki i banalny deser! Naturalna słodycz daktyli oraz gorzki posmak chrupkich orzechów włoskich ukoronowane maślaną nutą.

Nigdy nie przepadałam za daktylami… do czasu, aż spróbowałam tego deseru. Suszone daktyle są bardzo słodkie – możecie je ugotować, zblendować i otrzymacie syrop słodszy niż miód 😉 (klik).

Ostrzegam, nie przyrządzajcie tego dla samych siebie – nie będziecie w stanie przestać jeść! (Robiłam te daktyle dziś 3 razy, bo jakaś niewidoczna siła ciągnęła mnie do kuchni.)

Deser ten dobrze się sprawdzi, jeśli chcecie jakąś drobnostką umilić spotkanie ze znajomymi. Raz zdarzyło mi się, że wielka patelnia z daktylami wędrowała dookoła stołu, jak fajka pokoju, a za nią podążało 11 par żądnych oczu 🙂

Aha! Taka ciekawostka: spalenie 1 daktyla równa się 3 minuty prasowania. Od dziś nie mogę się doczekać, aż zrobię pranie 😀


Smażone daktyle z orzechami


Porcje:
Czas:
Trudność:

1
7 min
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *