Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

ciasto z rbarbarem i bezą
Kto nie marzy latem o cieście z rabarbarem? Nieważne, czy ciasto jest ucierane, drożdżowe, czy kruche z posypką – rabarbar ma to do siebie, że nawet zakalec z nim jest przepyszny! O dziwo, w Niemczech ciasta z rabarbarem nie sa tak popularne, jak w Polsce, dlatego na urodziny koleżanki zdecydowałam się na ten właśnie przepis, aby spopularyzować to cudowne warzywo wśród znajomych. Wypiek jest zdecydowanie “fancy”, sprawia wrażenie pracochłonnego, dopracowanego w każdym szczególe. Mimo tego, nie jest wcale trudny 🙂
Podczas wybierania konfitury malinowej, warto zwrócić uwagę na skład. Jeśli przyjrzycie się etykietkom, to zapewne zawróci się wam w głowie – podczas gdy jedne firmy używają wyłącznie malin, wody i żelatyny, inne gwarantują tylko 30 % zawartość owocu, a resztę cukru i jakiś kwasów. Ja zwracam uwagę przede wszystkim na to, aby zawartość owoców była min. 50 %, w składnikach nie występowały żadne E(***), a dżem był słodzony sokiem z winogron/granatu. Nie jest także trudno znaleźć dżem z odpowiednią zawartością malin i słodzony brązowym cukrem z ekologicznych upraw.

Autorka (Kwestia smaku) dodaje więcej mąki zarówno do ciasta, jak i do owoców. Ja mąkę w owocach zastąpiłam wiórkami kokosowymi (także wchłaniają sok z rabarbaru), mąkę w bezie pominęłam oraz zużyłam o połowę mniej cukru. Polecam! pyszności <3


Kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą malinową i bezą


Porcje:
Czas:
Trudność:

blaszka 26 x 37 cm
1 h
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *