Bulion warzywny

bulion warzywyny
Wiele osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem używa kostek rosołowych nie dlatego, że przygotowanie wywaru jest czasochłonne. Powodem takiego stanu rzeczy jest przekonanie, że przyrządzenie smacznego, aromatycznego bulionu wymaga doświadczenia, wyczucia smaku i tajemnej sztuki kulinarnej. Jest to całkiem zrozumiałe, jeśli od dziecka podglądało się w kuchni któregoś z rodziców lub dziadków przygotowujących wywary z różnych rodzajów mięs, fikuśnych przypraw, raz takich, a innym razem innych. Ale prawda jest taka, że oni wcale by tak nie eksperymentowali, gdyby 1345670 bulionów w życiu już nie ugotowali. Jeśli robi się spaghetti po raz 29., to także ma się pewne wyczucie co do przypraw i używanego sera. Moje przesłanie: Nie ma się czego bać kochani 🙂 Przygotowanie bulionu według przepisu nie sprawia żadnych trudności – założę się, że po wszystkim uśmiechniecie się pod nosem, myśląc “ale to przecież było takie banalne!”.
Notatki:
  • rodzaj i ilość używanych warzyw modyfikujemy w zależności od tego, co akurat mamy w domu – propozycja: por.
  • można dodać kilka suszonych grzybów
  • warzywa można grubo pokroić i zblanszować na maśle (ja tego nie robię)
  • możemy dodać 200 ml białego wytrawnego wina, zmniejszając odpowiednio ilość wody

Bulion warzywny


Porcje:
Czas:
Trudność:

1 l bulionu
1,5 h dodatkowo czas chłodzenia
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *