Smażony ryż z wołowiną

Smaczny i szybki obiad dla mięsożerców 🙂 Ryż podsmażany z warzywami kojarzy się z kuchnią azjatycką, a dokładniej z regionen południowo-wschodnim:  Koreą Południową, czy Wietnamem. Jest to nieskomplikowana potrawa, którą możecie przyrządzić nawet, jeśli nie macie w kuchni fikuśnych składników, takich jak pędy bambusa, trawa cytrynowa etc. Wspomniany mus/olej z orzeszków ziemnych możecie zastąpić olejem rzepakowym, czy oliwą. A jeśli zachodzicie w głowę, dlaczego tak często w przepisach pojawia się ryż basmati, to podam Wam dwa proste powody. Po pierwsze, ten długoziarnisty ryż z podnóża Himalajów jest pyszny! Po drugie, ryż basmati nadaje się do podsmażania, ponieważ podczas gotowania wchłania niewielką ilość wody – to dlatego na patelni pozostaje sypki, podczas gdy “zwykły” biały ryż ma tendencję do zamieniania się w papkę.

à propos smażonego ryżu – jeśli będziecie mieli okazję pójścia  Niemczech do restauracji MoschMosch (wiele filii w Zagłębiu Ruhry m.in. Dortmund, Düsseldorf, Bonn), to nie wahajcie się ani chwili. Wykwintne dania za rozsądną cenę m. in. obłędny smażony ryż z różnistymi dodatkami i (zawsze!) domowe lemoniady oraz mrożone herbaty.


“Asian style”, czyli smażony ryż z wołowiną i warzywami


Porcje:
Czas:
Trudność:

2
30 min
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *