Tarta cytrynowa

Delikatne kruche ciasto i świeża cytrynowa masa są wybitnym połączeniem. W tym deserze możecie zrobić uzytek z palnika gazowego, karmelizując cukier na wierzchu tarty. W tym celu sprawdzą się także długie zapałki (ale nie zapalniczka!). Myślę, że mogłabym jeszcze dopracować ten przepis tak, aby masa nie opadała po ostygnięciu, ale zdecydowałam się na umieszczenie go tutaj, bo każdy kto tej tarty próbuje, głośno wzdycha. Nawet gdy Wam się którys krok podczas pieczenia nie powiedzie, wypiek i tak będzie miał ten obłędny cytrynowy smak. Masa dzięki temu, że opada, nadaje temu ciastu swoisty urok: na wierzchu formuje się 2-milimetrowa warstwa pianki, a pod spodem najduje się żółciutki krem cytrynowy.
Pyszności!

Możesz zrezygnować z limonki i dodać odpowiednio więcej cytryny 🙂


Krucha tarta cytrynowa


Porcje:
Czas:
Trudność:

forma na tartę o średnicy 23 cm
30 min przygotowanie + 1 h w lodówce + 40 min pieczenie
średnie


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *