Zupa cebulowa

zupa cebulowa
Zupa cebulowa z serowymi grzankami jest idealna w swojej prostocie. Rozgrzewający, słodki smak skarmelizowanej cebuli uzupełniony chrupkim pieczywem i ciągnącym się serem… Kolejny przepis z kuchni francuskiej, który znikomym nakładem pracy możecie powtórzyć u siebie w domu. Inspirowałam się przepisem z książki “Gotuj i chudnij”, autorki proponują wersję light bez dodatku wina i z niewielką ilością parmezanu. Ja nie mam jednak nic przeciwko tradycji i przyrządziłam zupę tak, jak się należy, z wytrawnym białym winem. Oryginalnie powinno się używać sera Gruyèr, ale każdy inny także się sprawdzi.
Nie mam kokilek, w których mogłabym przed podaniem zapiec zupę w piekarniku. Jeśli posiadasz podobne żaroodporne miseczki, nalej do nich zupę, przykryj grzankami, serem i zapiecz kilka minut w 180 stopniach.

Francuska zupa cebulowa


Porcje:
Czas:
Trudność:

2
30 min (cebula) + 20 min gotowanie
łatwe


 

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *