Czeskie knedle serowe z truskawkami

knedle
Kto nie przepada za pierogami leniwymi?
A za pierogami z truskawkami?
No właśnie 🙂
Jeśli połączymy te dwa przpisy, wyjdzie danie, które dla mnie w kategorii klusek i tym podobnych nie ma sobie równych! Delikatne twarogowe ciasto, soczysta nierozgotowana truskawka (jak to w pierogach…), złote masło i góra cukru pudru – rewelacja! Jeśli macie zastrzeżenia co do ostaniego, już uspokajam: w cieście nie ma za to ani grama cukru, a biały puder idealnie wykańcza to letnie danie. Sezon truskawkowy się właśnie zaczyna, więc przepis jak znalazł. “Czeskie” w nazwie wzięło się stąd, że moja dobra koleżanka, Czeszka, poczęstowała mnie niedawno podobną kluską, a przepis zaczęrpnęła z zabranej z domu książki kucharskiej o tradycyjnych wypiekach.
Nie pytałam o przepis, ale danie postarałam się odtworzyć. Efekt wyszedł wyjątkowy, polecam!

Knedle serowe z truskawkami, podane masłem i cukrem pudrem


Porcje:
Czas:
Trudność:

2 (12 knedli)
15 min + 15 min na gotowanie partiami
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *