Potrawka z pieczonego bakłażana

Chyba odkryłam swoje nowe ulubione danie. Dojrzałe pestki granatu z pieczonym bakłażanem i soczewicą. To danie uwodzi nie tylko nasze smaki, ale także wzrok. Bo musicie przyznać, że ta wymyślna niezapiekanko-zapiekanka wygląda seksownie! 😉

Pokochałam to danie za soczystą, słodkawą oberżynę (Czy każdy ma słabość do pieczonych warzyw? Cieknącą slinkę na widok pieczonej dziczyzny można wytłumaczyć ewolucją i mięsożernym trybem życia naszych przodków, ale żeby wzdychać do pieczonej papryki, bakłażana? Ah…), za przypadkiem wymyślony, pyszny sos i za to, że przypomina nam ono o istnieniu niezastąpionej soczewicy.

Potrawkę możesz odawać na gorąco, przybraną topiącą się na poczekaniu mozzarellą, ale także na zimno (LUNCH BOX). Jeśli ma to być danie na wynos, proponuję użyć koziego lub krowiego białego serka twarogowego.

Składników powinno starczyć i na 3 osoby, ale… zrób lepiej podwójną porcję, bo na pewno wszystko zniknie w mgnieniu oka 🙂


Duet: Granat & Bakłażan zapiekany z soczewicą 


Porcje:
Czas:
Trudność:

2
30 min +1-1,5 h pieczenie
łatwe


 

 

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *