Kanapki ze smażoną marchewką i hummusem

Byłam ostatnimi dniami tak zajęta, że powstała długa kolejka przepisów do spisania 🙂
Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam humusu. To smarowidło z cieciorki i pasty sezamowej, pochodzące z kuchni arabskiej, które ostatnimi czasy jest bardzo “na topie”. Ma charakterystyczny posmak, przypominający musztardę. Hummus można  dostać w prawie każdym supermarkecie. Tak i ja weszłam w jego posiadanie. Z obawy, że próbując sztucznego produktu mogłabym się do niego zrazić, zdecydowałam się na świeżo robiony hummus. Nie zawiodłam się, co więcej, bardzo przypadł mi do gustu. Mam dla Was dwie wyjątkowe propozycje, co z takim smarowidłem począć.
1. Wykorzystać na chlebie – ale nie byle jak! Poniżej przepis na ciekawe połączenie smażonej marchewki i hummusu, załagodzone jogurtem naturalnym.
2. Przyrządzić wiosenną multiwitaminową sałatkę warzywną z dodatkiem kawałków pity, smażonego sera halloumi i podać ją z hummusem! Przepis wkrótce 🙂
Poniższe kanapki smakują pysznie przykryte, nadają się więc na lunch na wynos! 🙂

Pełnoziarniste pieczywo z hummusem, jogurtem i marchewką


Porcje:
Czas:
Trudność:

2
20 min
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *