Pierogi ruskie mojej mamy

pierogi

Tak jak w przypadku spaghetti z sosem pomidorowym, o którym pisałam tu, każdy z nas ma ulubiony przepis na pierogi ruskie albo nie je ich wcale. Najczęściej są to smaki wyniesione z domu rodzinnego, ponieważ pierogi, lubiane przez dzieci, goszczą na naszych stołach często, nie tylko od święta. Dlatego też smak pierogów, na które przepis dziś podaję, najbardziej mi odpowiada.

Danie to jest bardzo czasochłonne i, zależenie od ilości, może być też wyczerpujące. Jeśli macie możliwość skorzystania z czyjejś pomocy przy wałkowaniu lub sklejaniu pierożków, to warto z niej skorzystać 🙂

Jeśli natomiast niechętnie podchodzicie do perspektywy spędzenia kilku godzin w kuchni, a macie ogromną ochotę na nasze tradycyjne pierogi, to mam dla Was dwie propozycje/lokalizacje, moje absolutne faworyty wśród pierogarni. Pierwsza to Pierogarnia u Aniołów w Ustroniu (ul. Michała Grażyńskiego 2), dokąd warto się wybrać, jeśli jesteście w okolicy. Wybór pierogów przyprawia o zawrót głowy, jadłam wiele rodzajów i wszystkie były pyszne, a do tego przepięknie podane, udekorowane kwiatami kaktusa. Drugą propozycją, dużo bardziej “studencką” i tańszą jest Przystanek Pierogarnia w Krakowie (ul. Bonerowska 14). Malutki bar z miłą obsługą, w którym można nabyć przepyszne, domowe pierogi za niską cenę. Polecam 🙂

A Gliwiczan odsyłam do Baru Teatralnego na pierogi z jagodami. Mmmm…


Domowe delikatne pierogi ruskie


A może marzą się Ci ruskie po góralsku? Zastąp twaróg bryndzą, a jogurt naturalny śmietaną. PYCHA!

(Za granicą nie ma bryndzy! To produkt regionalny, a zatem unikatowy.)

Porcje:
Czas:
Trudność:

ok. 100 średnich pierogów
zależnie o wprawy
średnie


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *