Tagiatelle z sosem pomidorowym i tuńczykiem

spaghetti z tuńczykiem
Każdy z nas ma ulubiony wariant najbardziej rozpowszechnionego włoskiego dania makaronowego – spaghetti. Makaron spaghetti lub tagiatelle, pomidory w puszce i puszka tuńczyka to 3 półprodukty, których nigdy nie brakuje w mojej “spiżarni”. Znacie to uczucie, gdy po całym dniu wracacie do domu głodni i zmęczeni, marząc o wygodnym fotelu i smacznym, ciepłym posiłku, a po otwarciu lodówki stwierdzacie, że “nic w niej nie ma”? Bo ja tak. Wtedy bez wahania błyskawicznie przygotowuję wspomniany sos pomidorowy, gotuję makaron, do całości dodaję soczystego tuńczyka w kawałkach i rozkoszuję się smakiem. Mnie się to danie chyba nigdy nie znudzi – pod tym względem trochę przypominam koleżankę z Rzymu, która (codziennie!) przyrządzała spaghetti z sosem z czosnku i pomidorów, tłumacząc, że w Rzymie tak się jada 🙂
Danie będzie zdrowsze, jeżeli zamiast smażenie na oliwie zdecydujesz się na sposób opisany w tym przepisie.


Makaron z sosem pomidorowym i soszystym tuńczykiem w kawałkach.


Porcje:
Czas:
Trudność:

2
30 min
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *