Omlet

omlet ze szpinakiem i groszkiem

To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na omlet. Można go dowolnie zmieniać: rezygnować ze szpinaku lub groszku, dodać szynkę, salami, cebulę, posypać mozzarellą, żółtym serem, fetą lub też niczym. Nieważne! Będzie przepyszny!

Istotnym trickiem jest, zamiast przewracać omlet na drugą stronę, wstawienie go do piekarnika. W tym celu potrzebna będzie patelnia z żaroodporną/odłączaną rączką. Moja patelnia spełnia ten warunek, odkryłam to ryzukując tzn. wstawiając ją do piekarnika mimo wszystko. Jeśli nie posiadasz takiej patelni (lub nie chcesz ryzykować :D), możesz użyć formy do pizzy lub po upieczeniu spodu, zsuń omlet delikatnie na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Możesz go przygotować o każdej porze roku, ponieważ przepis bazowy wymaga tylko jajek, masła/oliwy do smażenia i zamrożonego groszku lub szpinaku.


Przepyszny omlet z groszkiem i szpinakiem


Porcje:
Czas:
Trudność:

1
20 min
łatwe


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *