Pulpeciki ze słodkich ziemniaków i orzechów laskowych z salsą z mango

Wegetariańskie pulpeciki, które w połączeniu z jogurtowym dipem i owocową salsą bardzo pozytywnie zaskakują.

Mango:  W krajach, w których rośnie i dojrzewa smakuje całkiem inaczej… Póki nie spróbowałam takiego dojrzałego mango, sprzedawanego jako przekąska na jednym z parkingów w Wietnamie, nie przepadałam za jego charakterystycznym smakiem. Obsługująca mnie kobieta obierała i kroiła w kosteczkę 2 mango na minutę! A oto jej sekret: trzymając owoc w ręku obierz je używając obieraczki do warzyw. Następnie nakrój owoc nożem wzdłuż i w poprzek tak, aby powstała “kratka”. Wtedy przekrój mango nożem równolegle do dłoni,  w której trzymasz owoc. Do przygotowanego naczynia powinny spaść kostki mango. Jeżeli było duże, powtórz czynność nakrawając kolejną warstwę. Gdy dotarłeś do pestki, obróć owoc i powtórz czynności z drugiej strony. Na koniec zetnij nożem miąższ pozostały przy pestce. Brzmi skomplikowanie, ale tak naprawdę jest to całkiem wygodny sposób.


Porcje:
Czas:
Trudność:

2
50 min
średnie


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *