Sałatka z kuskusu z cieciorką, cukinią, miętą i suszonymi śliwkami

sałatka z cieciorki

Choć na mojej uczelni stołówkowe jedzenie jest atrakcyjne zarówno cenowo, jak i (nie rzadko) smakowo, to jestem nieugiętą zwolenniczką własnoręcznie przygotowanych “lunchów na wynos”. Ta chwila przyjemności, gdy w pudełku śniadaniowym znajudujemy jakąś pyszność, na którą od rana (a może wieczora?) mamy ochotę, jest bezcenna. Podobnie zresztą jak wzrok znajomych 🙂 Mi jest dużo łatwiej zmobilizować szare komórki na wykładzie, gdy wiem, że moje drugie śniadanie będzie pieszczotą dla kubków smakowych. Na tym blogu chciałabym m. in. zebrać serię pomysłów na “lunch box’y”, które nie będą Was kosztowały ani dużo pieniędzy ani wielu godzin spędzonych w kuchni. Dziś przepis na lekką sałatkę z kaszy kuskus, która idealnie sprawdzi się jako przekąska w gorące dni.


Porcje:
Czas:
Trudność:

2
25 min + 2 h
łatwe


    1. Mi żonka zrobiła i właśnie się objadłem. Nie mogłem przestać !!!!
      Idealne połączenie smaków a już śliwka, cytryna i czosnek to zawsze mnie powalały na kolana.
      BRAWO >WZ-tko< 🙂

  1. Świetne połączenie smaków: cytrusowo-słodko-korzenny! Przy kolejnym przygotowaniu pozwoliłam sobie na kilka zmian:) kuskus zastąpiłam kaszą gryczaną niepaloną, a cukinię dodałam surową, krojąc ją na bardzo drobną kostkę. Moim zdaniem kasza bulgur też się sprawdzi. Propozycja WZ-tki jest dla mnie inspiracją do próbowania nowych połączeń.

Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *