Witajcie!

12409951
Zaczynamy od WZ – popularnego polskiego ciasta, ale też moich inicjałów 🙂
Nie będę ukrywać, że ciasta z kremem, jak i torty z bitą śmietaną to nie moja bajka. Wuzetkę też zawsze omijałam szerokim łukiem. Jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie…
Chociaż połączenie biszkoptu z bitą śmietaną nie wydawało mi się zbyt kuszące, postanowiłam podjąć wyzwanie i zrobić wuzetkę. Piekąc biszkopt bazowałam na przepisie z Kwestii Smaku.
Rezultat zachwycił całą rodzinę. Ciasto wygląda rewelacyjnie i tak też smakuje. Poniżej serwuję przepis.
Ostrzegam, że wykonanie wuzetki jest rozłożone w czasie.
Sam wypiek, moim zdaniem, należy do ciast o średniej trudności, chyba że ma się opanowaną sztukę pieczenia biszkoptów 🙂
Wuzetkę przełożyłam kremem z mascarpone i kremówki, wykonanym bez dodatku żelatyny, czy śmietanfixu. Nie jest mdły, za słodki ani tłusty i bardzo dobrze spełnił swoje zadanie. Polecam!

Kakaowy biszkopt nasączony sokiem z limonki i espresso, przełożony kremem z serka mascarpone. Całość polana gorzką polewą czekoladową.


Porcje: 
Czas:
Trudność:

forma o wymiarach 22 cm x 27,5 cm
2 h
średnie (ze względu na biszkopt)


Zostaw wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany Wymagane pola oznaczone *